keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Helsinkiläisessä lähijunassa on helppo huomata, etteivät suomalaiset halua istua kenenkään viereen. Junan täyttymistä seuratessani paikat alkoivat loppua kesken.

Aloinkin pohtia, jos junassa on jäljellä ainoastaan paikkoja jotka ovat jonkun vieressä, kenen viereen ihmiset yleensä istuvat? Aloin pitää asiasta tukkimiehen päiväkirjaa itselleni, mutta asia kiinnosti minua oman kokemuskenttäni ulkopuolelle asti. Alla on kysely, johon voit vastata anonyymisti.

Mihin istut mieluiten täydessä junassa?
epäuhkaavimman viereen
parhaimman näköisen viereen
mielenkiintoisen viereen
kauimmas uhkaavimman näköisestä
lähimmälle penkille
Other
Please Specify:
Poll Maker

3 kommenttia:

Reta kirjoitti...

Mää tykkään omasta kahdesta paikasta, koska silloin on tilaa. Voi nostaa laukun toiselle penkille, eikä tarvitse koko ajan pelätä, että olkapäällä vahingossa sohaisee vieressä istuvaa nenään. :D

Plus suomalaisessa kulttuurissa taidetaan pitää epäkohteliaana ja toisen yksityiseen tilaan tunkeutumisena, jos istuu viereen, vaikka vapaitakin penkkipareja olisi. Viereen istutaan vaan jos kaikki ikkunapaikat on varattu ja silloinkin pitää pahoitella, että nyt on ihan pakko, ethän loukkaannu liikaa.

Elina kirjoitti...

Se yksi penkki molemmilla puolilla ihmistä on juuri sopiva läpimitta suomalaisen ihmisen henkilökohtaiselle kuplalle. Toisaalta, se on samalla aika rasittavaa junasuunnittelijoille, koska periaatteessa penkkejä pitäisi lisätä vaikkei niille ole välitöntä tarvetta.

Lähijunissa välimatkat eivät ole turhan pitkiä joten ihmiset voivat jäädä seisomaan, jos he eivät halua tehdä valintaa siitä, kenen olkapääätä he voisivat vahingossa hipaista junan jarruttaessa. Mun mielestäni on ihan jännä alkaa tietoisesti seurata miksi mie istun siihen mihin istun. So far: yksi hottis ja yksi pullaltatuoksuva mummo ovat päätyneet ruuhkajunassa vierustovereikseni. :D

Reta kirjoitti...

Kun matkustin kolme vuotta ruuhkabussilla lukioon, opin kyllä arvostamaan istumapaikkaa, enkä ollut kauhean nuuka siitä, kenen viereen istuin :D Jos oli tyhjä penkki, siihen istuttiin.